Днес е втория ден от визитата на Лаура Кьовеши в България, което

...
Днес е втория ден от визитата на Лаура Кьовеши в България, което
Коментари Харесай

Коя е жената, заради която блокираха улиците в София

Днес е втория ден от визитата на Лаура Кьовеши в България, което значи доста повече от блокирано придвижване в столицата и затворени улици. Това е първото й посещение в чужбина, откогато новата Европейска прокуратура публично стартира работа, а точно Кьовеши оглавява основната институция. Европейската прокуратура е самостоятелна работа, отговаряща за следствието на закононарушения против бюджета на Европейския съюз, като измами, корупция и трансгранични измами с Данък добавена стойност. Посещението на Лаура Кьовеши у нас се случва на фона на митингите пред Съдебната палата, където се издигат претенции за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Коя е главната прокурорка на Европейски Съюз и кои са най-забележителните й триумфи?

Кариерата на Кьовеши стартира по метод, който няма нищо общо с правораздаването. Като млада тя играе професионално баскетбол в младежкия женски народен тим на Румъния. Все отново като студентка се ориентира към правото и през 1995 година, след завършването на университета, става прокурор към съда в Сибиу. Между 1999 и 2012 година оглавява Дирекцията за битка с проведената престъпност и тероризма в област Сибиу.

През октомври същата година става първата жена основен прокурор в Румъния.

Тя е и най-младият човек на този пост в страната. Година по-късно оглавява Националната дирекция за битка с корупцията. Успехите й будеха и удивление, и благоговение досега, когато на власт в страната пристигнаха социалдемократите на Ливиу Драгня. Те взеха решение да вземат реванш и направиха всичко допустимо да я отстранят от поста . Драгня не съумя да преглътне обстоятелството, че поради условна присъда за изборни измами той не съумя да стане министър председател, когато партията му пристигна на власт през 2016 година

Оттогава Кьовеши се трансформира в негов зложелател номер едно.

Противниците й я упрекват. че е станала всесилна и неконтролируема, че прави скалъпени обвинявания, с цел да си приписва актив пред Запада, че има прекомерно тесни връзки със спецслужбите, а мащабите на подслушването в страната са големи. С сходни обвинявания при започване на 2018 година правосъдният министър Тудорел Тоадер изиска отстраняването й от поста на основен антикорупционен прокурор.

Въпреки всеобщите митинги в нейна отбрана , които възпламениха Румъния, това стана факт през юли същата година. Независимо, че пазеше гърба й, президентът Йоханис бе заставен от Конституционния съд да подпише уволнението й. Краят на националната й кариера обаче съответства с момента, когато Европейски Съюз стартира да си търси шеф за новата Европейска прокуратура, която би трябвало да проработи до края на 2020 година

Атаките от враговете й в Румъния се възобновиха, когато стана ясно, че Кьовеши е измежду любимците да оглави новата институция. Тогава Тоадер даже изпрати писмо до европейските си сътрудници, в което описваше сънародничката си в черни краски и опитваше да ги убеди, че тя е несъответствуваща за длъжността. Там той не пропусна да напомни за одозренията за скришен съюз сред нея и разузнавателните служби, оприличавайки го на политическата полиция от времето на комунизма.

Паралелно против нея бяха повдигнати обвинявания за корист със служебно състояние, приемане на рушвет и лъжесвидетелство, а датите на разпитите й по делото по чудноват метод съвпадаха тъкмо с датите на значими чувания в конкуренцията за европрокурор.

Накрая се стигна даже до парадокса в Европейския съвет Румъния да гласоподава против нея.

За европейските институции обаче тя не престана да бъде контрапункт на опитите Румъния да се отклони от върховенството на закона . През миналите няколко години румънското държавно управление беше обект на рецензии от досегашната Европейска комисия и от предишния Екологичен потенциал поради противоречивата промяна на правосъдната система, която рискува да отслаби битката с корупцията и да подкопае правовата страна като освободи от наказателна отговорност редица обвинени в спор на ползи.

В този подтекст Кьовеши получи безрезервната поддръжка на евродепутатите, а по подигравка на ориста най-могъщият в миналото човек в Румъния - водачът на социалдемократите Ливиу Драгня, следи новия й напредък от затворническата килия, където през май 2019 г. го изпрати румънският Върховен съд. През септември 2019 г. Кьовеши е дефинитивно утвърдена за поста основен прокурор на Европейския съюз, само че институцията проработи едвам преди 4 седмици. Мандатът й ще трае 7 години.

 
Сергей Магнитски умира в пандиза, а името му се трансформира в закон
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР